Kurczak, miód, musztarda
lipca 19, 2019Łatwy i pyszny obiad nawet dla leniwych domowych kucharzy? Kurczak marynowany w miodzie i musztardzie, który świetnie smakuje będzie świetnym wyborem. Poznajcie mój przepis!
Czas przygotowania: 60 minut (bez marynowania mięsa, które trwa minimum 2 godziny przed obróbką termiczną)
Poziom trudności: łatwy
Potrzebne składniki:
- pierś z kurczaka, jedna cała
- ziemniaki
- świeże sałaty
- miód (łyżka stołowa)
- musztarda, może być sarepska, 2 łyżki stołowe
- oliwa z oliwek
- pieprz i sól, najlepiej świeżo mielone
- połówka cytryny
- pomidor
- słonecznik łuskany, garść
- łyżeczka octu jabłkowego
- orzechy włoskie, 100 g
- ser typu feta
- papryka słodka, pół łyżeczki
- tymianek, pół łyżeczki
- czosnek, jeden ząbek
Krok 1
Oczyszczamy mięso z błonek i kostek i przygotowujemy marynatę: mieszamy łyżkę oliwy, dwie łyżki musztardy, łyżkę miodu oraz dodajemy tymianek, paprykę słodką i starty czosnek. Doprawiamy pieprzem i solą. Teraz należałoby przekroić pierś, aby szybciej i lepiej się upiekła, ale również po to, by marynata lepiej weszła w mięso. Przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą i odkładamy na min. 2 godziny do lodówki.
Krok 2
Obieramy ziemniaki, polewamy oliwą, dodajemy pieprz (sól najlepiej dodać tuż po pieczeniu), rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni w trybie termoobiegu i na 20 minut przed wyjęciem mięsa wkładamy do pieczenia wyłożone na blasze ziemniaki.
Krok 3
Przygotowujemy sałatkę... Orzechy włoskie w opakowaniu należy rozbić na mniejsze kawałki za pomocą tłuczka. Słonecznik należy uprażyć na patelni. Wykładamy na sałaty ser typu feta, pokrojony w kostkę pomidor, posypujemy prażonym słonecznikiem, wysypujemy z opakowania orzechy włoskie i polewamy dressingiem, czyli mieszanką oliwy, octu jabłkowego, połówki cytryny, soli oraz pieprzu.
Krok 4
Wkładamy pierś z kurczaka do piekarnika, pieczemy ok. 40 minut. Co jakiś czas podlewamy sosem, który powstał z marynaty i nadmiaru wody z mięsa. Czekamy do wypieczenia.
Krok 5
Wyciągamy ziemniaki, mięso - trzeba sprawdzić czy na pewno jest dobrze upieczone, każdy piekarnik działa inaczej. Ja jeszcze lubię wrzucić upieczoną pierś z kurczaka na patelnię grillową, fajnie się dodatkowo dopiecze i będzie smaczniejsza.
Wykładamy na talerze, konsumujemy :-)
Smacznego!
1 komentarze
Jeszcze z miodem nie robiłam , przypomniałaś mi , dziękuję :-)
OdpowiedzUsuń