Prosty przepis na lasagne

lutego 02, 2020




Długo czekałem na ten smak, dawno nie robiłem tego dania. Zdecydowałem się odszukać ulubiony, prosty przepis na lasagne. Chcę się z Wami nim podzielić.

Lasagne w moim wydaniu będzie zawierało mięso mielone w pomidorowym sosie, beszamel, oraz starty parmezan, który otuli wierzch i doda wyrazistego smaku.

Czas przygotowania: ok. 1 godzina

Składniki:

- makaron typu lasagne
- mięso mielone wieprzowo - wołowe /500 g/
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml czerwonego wina (opcjonalnie)
- passata pomidorowa /ok. 500 g/
- koncentrat pomidorowy /2 łyżki stołowe/
- szklanka mleka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- starty parmezan
- świeża bazylia
- do przyprawienia: starta gałka muszkatołowa, pieprz, sól, oregano

Krok I - sos beszamelowy

W rondlu na małym ogniu rozpuszczamy masło. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy, aby powstała jednolita masa. Następnie dodajemy mleko (najlepiej ciepłe, nie z lodówki) ciągle mieszając, tak, aby nie powstały grudki. Cały czas mieszając masę zagotowujemy ją, zdejmujemy w ognia i doprawiamy gałką muszkatołową oraz pieprzem.

Krok 2 - przygotowanie mięsa i sosu

Cebulę kroimy na drobną kostkę, dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy na maśle dodając odrobinę oliwy.

Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy mięso. Smażymy i wlewamy na patelnię wino.

Gdy mięso będzie już usmażone, a alkohol z dodanego wina wyparuje - dodajemy 2 stołowe łyżki koncentratu pomidorowego i passatę, doprawiamy świeżo posiekaną bazylią, oregano, pieprzem, solą.

W międzyczasie zagotowujemy garnek z wodą i dodatkiem oliwy oraz rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Krok 3 - układanie warstw i pieczenie

Przygotowujemy naczynie żaroodporne - smarujemy oliwą tak, aby po upieczeniu makaron się nie przypiekał.

Makaron gotujemy ok. 2 minuty przed wyłożeniem do naczynia.

Wykładamy warstwy: makaron, cienka warstwa sosu beszamelowego, mięso. Powtarzamy czynność jeszcze raz. Ostatnia warstwa będzie się składała z makaronu, warstwy beszamelu, mięsa oraz posypanego na całość parmezanu.

Wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut, następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy lasagne jeszcze na ok. 10 minut.


Jak macie jakieś pytania co do tego przepisu - chętnie pomogę. Jest to jednak prosty przepis na lasagne, z którym z pewnością każdy sobie poradzi.

Smacznego!

You Might Also Like

0 komentarze

Popularne posty

Katalogi

Katalog-blogow.pl
Lista Blogów Kulinarnych
Durszlak.pl
Przepisy kulinarne
rondel
zBLOGowani.pl